Hi blogwalking :) My blog on to share My thought, My feeling and My journey as working mom with 4 children. Feel free to leave foot note :)
RSS

20 December 2012

Menu Diet ala tradisional :)

Assalamualaikum,

Hari bukan sebab boring, bukan pun xde kerja, cuma tiba-tiba terfikir nak update blog..curi masa kat office kejap.. :)

Hari tu dah janji nak beritahu pasal menu diet tradisional kite kan.. Tapi jgn malu-malu nak gelak..luah kan jer, bukan kite nampak pun..:)
Sebelum tu nak beritahu dari zaman kecik hinggalah ke sekolah menengah, mmg jenis bulat dan "plum". Kalau x caya tgk gambar kat bawah ni..yg ni masa form 4, kembang kan?.

xpe sebab memang suka makan.. dan xsuka bersukan.. selalu mengelat kalau kena pergi sukan masa kat asrama, macam-macam alasan, sakit perutlah.. sakit kaki lah.. game yg paling suka main netball sebabnya boleh mengelat duduk tepi padang..jadi pemain simpanan, tulah sampai skrg memg x pandai sgt main netball, setakat defend boleh lah..sebab x banyak berlari, mmg x suka lari.. sebab malu..badan yg bulat tu berlari, semuanya bergegar..ha ha...
Masa tunggu result dulu kerja kat hotel di Jalan Tunku Abd Rahman, masa tu dah pandai nak melawa.. pakai skirt belah uuu!!.. Tapi long skirt la.. baru rasa nak kuruskan badan...tu yg masuk kelab kebudayaan di Kementriaan Belia Negara (KBN)- skrg dah jadi Istana Budaya dah tempat tu...hari-hari panjat bukit nak ke sana... memang letih , lepas balik kerja, pergi kelas tarian.. susut lah sikit... tapi macam belon gak, kejap kempis, kejap kembung!.. tapi kat sana ada trainer yg jaga so kalau badan naik xleh naik pentas untuk perform.. x perform x dapat duit poket...hu hu.. masa tu lah mak perturunkan petua...ha nila die Jeng-jeng.... :)

1. Asam jawa - ikut uras jari tangan yg ketiga (tau x?)
2. Kunyit hidup - uras jari yg pertama (bahasa baku - perenggan jari tu..!)
3. Lengkuas - Besar die - uras jari yg kedua
4. Ketumbar - satu sudu besar
(Bahan 2,3,dan 4 di tumbuk - jgn sampai lumut..(tumbuk-tumbuk sayang gitu)

Semua ni di basuh dan direbus dgn 2 gelas air. Biarkan sampai mendidih, sejukkan.

Tapis air tadi dan diminum sebelum sarapan dan sebelum tido (memang cukup untuk dua cawan.)
Minum semasa suam-suam kuku. Lebihan bahan yg ditapis td boleh disimpan untuk 2 ke 3 hari
Setiap kali nak didihkan masukan 2 cawan air jangan lebih..

Kunyit tu untuk serikan wajah jugak.. untuk anak dara lah..:)
Mula-mula mmg melawaskan la.. tapi bukan nya macam produk pelangsing yg kerap ke toilet tu.
Amalkan seminggu 2 tau 3 kali...
DAN yg paling utama, jgn lupakan senaman...x perlu nak sampai pergi GYM pun, zaman akak dulu mana ada GYM yg open untuk orng perempuan.., sekadar senaman ringan jer yg pasti kena ada senaman utnuk setiap anggota badan.. YG tu leh nak nak tunjuk, tapi kalau u all suka beli majalah RAPI..kat dalam tu banyak tu cara-cara senaman yg ringan :) ...NI kena mintak komisen dgn karangkraf ni..sebab promosi..majalah diaorg  ;p..heh heh...

Pantang larang org tua-tua;
1. Jangan minum air yg berais..
2. Banyakkan minum air kosong
3.Jangan suka makan yg bergoreng, segalanya bakar.. (mak dulu memg suka buat ikan dan ayam bakar)
4. Sayur semua kukus... (mcm makan dalam pantang ek?...)..kukus tanpa garam ye semua...
5. Nasi- makan yg terakhir, ratah lauk dulu.. boleh? :)Kalau nak makan pun kuis-kuis jer nasi tu sikit-sikit... (ala-ala gaya anak dara zaman dulu makan simpuh, nasi ikut mulut pun sikit-sikit...he he)

Tapi yg paling buat diet giler masa nak masuk ke-alam perkahwinan...nak sangat pakai baju mak andam yg slim-melim tu...
Masa ni kawan yg berbangsa cina yg bagi petua... dia suruh minum tea cina.., bayangkan teh cina mana ada tambah gula..kena minum setiap kali bila nak makan...huk! huk!...
Masa tu macam-macam jenis sukan masuk..nasib baik la Proton ni ada kelab..so masuk jer..mana yg boleh, xsuka main netball pun main jugak, merentas desa...masuk jugak, gi join balik kelab kebudayaan.. tapi x lah selalu sbb kena tipu tunang masa tu..dia x suka...

Akhirnya... fuh!!..semua baju boleh masuk...mak andam pulak yg excited nak bagi tukar baju berpasang-pasang sebab nak promosi kedai dier.. free package tu...he he..
Yg bawah ni gambar seminggu lepas kahwin.. boler la..kan kan... sila gelak..jgn segan...

tulah cite nyer...

Nanti kita bagi petua dalam pantang pulak yer... Xnak ikut pun xper...sajer jer..nak share...
xoxo cheerss!!




Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

DORAWANTAN said...

Salam Kak Zie,

air tadi tuh minum 2,3 kali jer seminggu? die wat ape yea? panaskan badan ke sekadar tambah lawas?

mcm menarik jer nih...

HIHIHIKKKK said...
This comment has been removed by the author.