Hi blogwalking :) My blog on to share My thought, My feeling and My journey as working mom with 4 children. Feel free to leave foot note :)
RSS

20 December 2012

Menu Diet ala tradisional :)

Assalamualaikum,

Hari bukan sebab boring, bukan pun xde kerja, cuma tiba-tiba terfikir nak update blog..curi masa kat office kejap.. :)

Hari tu dah janji nak beritahu pasal menu diet tradisional kite kan.. Tapi jgn malu-malu nak gelak..luah kan jer, bukan kite nampak pun..:)
Sebelum tu nak beritahu dari zaman kecik hinggalah ke sekolah menengah, mmg jenis bulat dan "plum". Kalau x caya tgk gambar kat bawah ni..yg ni masa form 4, kembang kan?.

xpe sebab memang suka makan.. dan xsuka bersukan.. selalu mengelat kalau kena pergi sukan masa kat asrama, macam-macam alasan, sakit perutlah.. sakit kaki lah.. game yg paling suka main netball sebabnya boleh mengelat duduk tepi padang..jadi pemain simpanan, tulah sampai skrg memg x pandai sgt main netball, setakat defend boleh lah..sebab x banyak berlari, mmg x suka lari.. sebab malu..badan yg bulat tu berlari, semuanya bergegar..ha ha...
Masa tunggu result dulu kerja kat hotel di Jalan Tunku Abd Rahman, masa tu dah pandai nak melawa.. pakai skirt belah uuu!!.. Tapi long skirt la.. baru rasa nak kuruskan badan...tu yg masuk kelab kebudayaan di Kementriaan Belia Negara (KBN)- skrg dah jadi Istana Budaya dah tempat tu...hari-hari panjat bukit nak ke sana... memang letih , lepas balik kerja, pergi kelas tarian.. susut lah sikit... tapi macam belon gak, kejap kempis, kejap kembung!.. tapi kat sana ada trainer yg jaga so kalau badan naik xleh naik pentas untuk perform.. x perform x dapat duit poket...hu hu.. masa tu lah mak perturunkan petua...ha nila die Jeng-jeng.... :)

1. Asam jawa - ikut uras jari tangan yg ketiga (tau x?)
2. Kunyit hidup - uras jari yg pertama (bahasa baku - perenggan jari tu..!)
3. Lengkuas - Besar die - uras jari yg kedua
4. Ketumbar - satu sudu besar
(Bahan 2,3,dan 4 di tumbuk - jgn sampai lumut..(tumbuk-tumbuk sayang gitu)

Semua ni di basuh dan direbus dgn 2 gelas air. Biarkan sampai mendidih, sejukkan.

Tapis air tadi dan diminum sebelum sarapan dan sebelum tido (memang cukup untuk dua cawan.)
Minum semasa suam-suam kuku. Lebihan bahan yg ditapis td boleh disimpan untuk 2 ke 3 hari
Setiap kali nak didihkan masukan 2 cawan air jangan lebih..

Kunyit tu untuk serikan wajah jugak.. untuk anak dara lah..:)
Mula-mula mmg melawaskan la.. tapi bukan nya macam produk pelangsing yg kerap ke toilet tu.
Amalkan seminggu 2 tau 3 kali...
DAN yg paling utama, jgn lupakan senaman...x perlu nak sampai pergi GYM pun, zaman akak dulu mana ada GYM yg open untuk orng perempuan.., sekadar senaman ringan jer yg pasti kena ada senaman utnuk setiap anggota badan.. YG tu leh nak nak tunjuk, tapi kalau u all suka beli majalah RAPI..kat dalam tu banyak tu cara-cara senaman yg ringan :) ...NI kena mintak komisen dgn karangkraf ni..sebab promosi..majalah diaorg  ;p..heh heh...

Pantang larang org tua-tua;
1. Jangan minum air yg berais..
2. Banyakkan minum air kosong
3.Jangan suka makan yg bergoreng, segalanya bakar.. (mak dulu memg suka buat ikan dan ayam bakar)
4. Sayur semua kukus... (mcm makan dalam pantang ek?...)..kukus tanpa garam ye semua...
5. Nasi- makan yg terakhir, ratah lauk dulu.. boleh? :)Kalau nak makan pun kuis-kuis jer nasi tu sikit-sikit... (ala-ala gaya anak dara zaman dulu makan simpuh, nasi ikut mulut pun sikit-sikit...he he)

Tapi yg paling buat diet giler masa nak masuk ke-alam perkahwinan...nak sangat pakai baju mak andam yg slim-melim tu...
Masa ni kawan yg berbangsa cina yg bagi petua... dia suruh minum tea cina.., bayangkan teh cina mana ada tambah gula..kena minum setiap kali bila nak makan...huk! huk!...
Masa tu macam-macam jenis sukan masuk..nasib baik la Proton ni ada kelab..so masuk jer..mana yg boleh, xsuka main netball pun main jugak, merentas desa...masuk jugak, gi join balik kelab kebudayaan.. tapi x lah selalu sbb kena tipu tunang masa tu..dia x suka...

Akhirnya... fuh!!..semua baju boleh masuk...mak andam pulak yg excited nak bagi tukar baju berpasang-pasang sebab nak promosi kedai dier.. free package tu...he he..
Yg bawah ni gambar seminggu lepas kahwin.. boler la..kan kan... sila gelak..jgn segan...

tulah cite nyer...

Nanti kita bagi petua dalam pantang pulak yer... Xnak ikut pun xper...sajer jer..nak share...
xoxo cheerss!!




Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

12 December 2012

Percutiaan bersama anak-anak - Day 1

Tengok tajuk macam lah jauh sangat nak berjalan kan..tapi pada hakikatnyer dekat jer.. I-City Shah-Alam. Puchong ke Shah-Alam tak lah jauh sangat tapi nak pergi ke tempat ni kalau nak berjalan-jalan sajer..memang xde la....sebabnyer... haa nanti kita cite ek!
Hari pertama bertolak dari rumah agak lewat sikit, al maklumlah macam-macam nak buat, Pagi-pagi lagi dah mulakan aktivi harian mengemas especially dari dapur hingga belakang rumah..sebabnya anak-anak bulu punye tempat penginapan tu kena bagi bersih, kalau x x selera nanti ayah nak masuk nak tolong bagi diaorg semua makan.Ni aktiviti harian, budak-budak "bulu" ni..mengada-gada..nak keluar buang hajat pun nak kena bukakan pintu, bukan nak memanjat keluar, tapi kalau nak masuk rumah pandai pula panjat dari bumbung rumah tu...geram betull..rasa nak tarik nyer telinga panjang masing-masing tu...(kalau boleh la..eee).
Lepas tu, buat sarapan pulak, buah cempedak yg mak bagi minggu lepas dah memanggil-manggil minta di keluarkan,,,,kesejukan la tu..ha ha... Habis buat sarapan..time jadi Jane tarzan jap!..kejut sorang-sorang gi mandi..termasuklah si suami yg dah bangun tapi maseh bermalasan dekat sofa tu...ciss.
Bab bilik dgn ruang tamu nak suruh anak dara yg sorang tu kemas...x kuasa nak buat, kalau buat kang..ada jer barang nak di campak keluar...x kira lah apa- sapa suruh buat sepah...bab yg kecil sampai lah en. suami...Pernah dulu dia punyer buku dan kertas-kertas (entah apa tah)..kena baling keluar..sapa suruh main letak suka-suka jer. "menyemak" kat mata... mmg dia marah..tapi sapa suruh sepah...bukan tak cakap tapi berkali-kali dan pesan.. he he..
Dah pukul 10.00 adoi...kena ambil kek la pulak..tu lah dah tau nak jalan order lak kek aiskrim ngan kawan tu.. baukan satu malah dua..tapi memang berbaloi la...38 ringgit jer 1 kg.. mmg sedap..
Seblum pergi kena jumpa mak ngan ayah dulu, pesan suruh bagi makan anak bulu yg seramai 18 ekor x termasuk anak yg baru lahir tu... Banyak kan?..tulah..beberapa kali cakap nak bagi kat orang tapi kejap sampai hati, kejap x pulak..sebab dah biasa dgn depa ni..kalau xde rasa cam kurang anak la pulak...
Pukul 11.30 baru bertolak..singgah rumah along kejap..nak tgk rumah dia,, yelah tuannya masuk hospital..suami tunggu kat sana, anak gi tido rumah ayah diaorang la pulak...

Sampai kat Hotel..he he mesti dalam hati komen, la dkt pun nak duduk hotel..he he...bukan banyak duit ek, sewa hotel budget jer.. ambik family room agak murah jugak la..dalam RM168 semalam dgn 2 katil king bed...hem ok tak, cuma muat untuk katil jer la almari xde, tapi bilik air mmg bersih dan besar..cuma xde bath tab la...Nanti kita share gambar k..



Sebab  terpaksa sewa hotel walapun dekat ajer, sebab nak ada aktiviti dari tengahari sampai besok pagi, kalau balik rumah, sure x dapat buat macam tu.. si suami berkira juga duit minyak...takbest kan :(

Petang tu lepas solat, kita org terus gi ke I-City, section 7, tempat pertama nak masuk ialah Meseum Art..(3D)... ini hasil dari tgk gambar kawan dekat FB la ni..nanti kita share ek...









Lepas dah sibuk bergambar, ingatkan nak masuk Snow World dulu.. tapi bayaran tu berkira-kira jugak lah..anak yg kecil pun dah sibuk nak masuk air..menjerit "nak swimming" beberapa kali..dah x larat nak dengar pergi jer la... Mak aiii, tengok harga dia...memang banyak kali telan air liur... .mahal betul..suami dah awal-awal tarik diri, x yah lah kata dier... Orang lelaki senang la cakap, yg nak berdepan dgn anak-anak ni kita... alhamdulillah yg dua orng tu dah dewasa, tak kisah sgt, tapi yg lagi 2 tu...mmmg x sampai hati... Mandi ker x mandi masuk ajer kena bayar..nasib baik lah guna mykad murah la sikit dewasa 35 ringgit, kanak-kanak bawah 12, RM 30, deposit kena bayar setiap sorang 10 ringgit, lepas tu ada kena RM50 lagi utk deposit, kalau kita nak guna segala kemudahan dapat Wet World tu i.e, pelampung ker, locker ker..and ntah apa lagi, x ingat..sebab fikir duit yg dah lebur hu hu...

Dari pukul 2.30 hingga pukul 6.15 kat situ, memang lebam la muka..nasib baik la tempek muka dgn sun block..kalau x sure dah melecet dah muka...
Anak perempuan samalah x nak mandi, sebab segan hish..payah betul..suruh ikut abang dier pun xnak... nasib baik ada anak bujang boleh lah suruh dia tgkkan adik-adik dalam kolam tu... (lupaa pulak gambar nak upload.. besok-besok yer :)

Bila nak balik barulah call en. suami, geram betul, dia bantai balik hotel tido... eee geram..sungguh.

Nak pujuk si kecil y dua orang tu, bukannya senang,... siapa janji nak datang lagi nak tgk lampu-lampu katanya.. macamlah kat rumah xde lampu...ha ha...
Memang asal nak datang lagi sebab nak masuk Snow World tapi belum buka mulut dgn en. Suami, awal-awal lagi dah membebel duit parking mahal...adoi...

Malam punyer aktivi ingat nak langgar pantang gak..gi cuir-curi gi SNow World tapi en. Hubby nak beli burger bakar pulak..adoi..tunggu burger siap dah pukul berpa..last-last kitaorg dinner pukul 10 malam, memang mengaruk betul...lepas makan...anak-anak diam...yg kecil dah lena...hmmm mmg sah cancel plan. Tgk Merlin kat TV3 jer la...
Nanti kita sambung plan hari yg ke dua eks... xoxo...daa..

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

21 November 2012

Diet Meal Plan :)

He he sajer jer... tengah gatal tangan nak menaip nie... Hilangkan tekanan jap...bukan tekanan apa, tekanan sebab terlebih  makan. Ni sajer nak kongsi Diet Meal Plan yang diberi oleh kawan yg kerja di LWM. Dulu dia kerja di LWM di IOI Mall, pernah la dapat free treatment (Siapa sajer akan dapat free trial), tapi kalau nak masuk plan dia..x mampu..walaupun dia banyak kali pujuk..guna credit card la.., ada installment plan la... he he...free lagi best kan...
Sekarang dia dah kerja di LWN the Weld..(naik pangkat).. NI ada simpan lagi meal plan yg kita ambil dekat LWM.. terjumpa balik..dah renyuk dah simpan dalam hbag yg nak kena dispose hari tu...
Sapa-sapa teringin boleh la ikut...


BREAKFAST
Whole meal / wheat bran bread -2 keping jer tau (di bakar lagi elok) + Juice
OR
Buah-buahan (Dgn kulit sekali yea) Apple/apricots/balckberrie/buluberries/cranberries/peach/prun + Juice
OR
Sayuran hijau (boiled/Steam) dicampur dgn flaxseed oil (direnjis-renjis jer) + Juice
OR
Whole grain oatmeal/cereal di campur dgn air sajer yea tanpa susu :) + Juice


Ambil Apple cider vinegar + 1 teaspoon honey --> 1/2 hour before breakfast
and 1 cup of cucumber juice after breakfast


LUNCH
ABC SOUP (potatoes +carrots+sweet corn+onion + ginger + taufoo)
OR
Brown rice (1/2 bowl) + veggies (aspragus/bean/Brussels sprouts/cabbage/beets/kale/peas) + white meat (fish/chicken breast meat without skin)
 * Add some ginger to your veggies, soup and meat
* Use ginger, onion or garlic to replace salt
* You may also use apple cider for your cooking


DINNER
Grapefruit juice + no limit of vegetables and fruits *raw vegetables - carrot/cucumber/salad/ alfafa
OR
Grapefruit juice + steam fish/ taufoo/eggs/chicken breast + 1/4 raw vege'

SNACK - Barley drink/ yogurt/ fruits/raw vege'

Suggestion:
1. CUT DOWN dairy products, fat, spicy, deep-fried food, soft drink, red meat, white flour, high process food (no MC D, KFC, PIZZA, nugget etc) coffee, salt, alcohol and sugar
2. 20 minutes walk a day
3. Drink more water (30liter/day)
4. Add some ginger to your diet. "Ginger stimulates digestive system ans eases passage of food through intenstine
5. Add more servings of fruits and vege'

So apa lagi...cuba lah... Tapi memang kita x berapa ikut la dia punye diet ni... cam x selera..ha ha.. Nanti kita share kita punye cara diet la pulak yea...tapi jgn pulak gelak..ni diet cara org kampung..ngeh-ngeh.... :)

Jumpa lagi



Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

02 November 2012

Nak Kurussss!!

Kalau tengok tajuk mesti semua nak tahu kan.. ha ha. Ni bukan resepi nak kurus tapi giler tengok Raja Ema jadi cover majalah Nona yg baru, kurusnyer...look so much different. Ni yg geram nak start diet balik nih, tapi kena curi-curi diet lah, sebab en. husband dah xbagi diet, katanya dah kurus..padahal bukan dia x nampak ada extra sana-sini. :(

Nak tengok gambar yg kita tgk tadi x? Ini lah dier

Raja Ema Cover photo "credit to internet"
Full figure dia cam kat bawah ni, mmg tergugat la kita tgk tadi..adoi..

Kuruskan, tersangatlah lah kurus, dah lain sesungguh, yg sebab xde hijab tu no komen la, sebab kite ni pun pakai x mengikut hukum pun, bab tu tolak tepi sebabnya nak cite pasal Raja Ema yg naik berkilo masa kawin dan selepas mendapat anak dulu, dah turun jadi macam miss hindustani punye heroin jer...- hidung jadi mancung pun ader.. (heh ala-ala mak temah jer kita cakap ek),...

Segan pulak kalau nak tempek gambar sebelah dier, tinggi die lebih kurang ngan kita jer, sebabnya tahu, pernah ambil gambar masa Raja Ema tgh hot zaman dia solo dulu. Tapi ntah mana tah gambar tuh... 
Bila la nak start execercise balik ni ek.,. adoi,,x de kawan la pulak... alamatnyer, exercise depan tv jer la, kena kuatkan semangat nih... Balik nak singgah kedai buku, nak tunjuk dgn en,husband..nak kurus cam Raja Ema..hu hu, nak tgk dia punye reaksi, mana tau dapat green light...he he...

Resepi nak diet x yah la yer..kita punyer menu diet lintang pukang gak, ikut mana-dan jer.. Tapi yg pasti nasi ikan bakar dgn yong tau foo mesti ada... itu pengikat selera ngeh ngeh... :)

Okay nak gi solat dulu... and sematkan di hati... ;)

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

26 October 2012

MRSM Taiping convo

24hb October, 2012, konvo bagi MRSM taiping telah pun berlangsung di Taiping Perdana, hotel. Sebelum konvo, pada 23hb ada majlis doa restu, berbagai-bagai keistemewaan yg MRSM bagi pd pelajar tahun 2013 nanti, xyah nak sebut, sbb bukannya ada budak form 4 pun masa tu, mak bapak budak tu pun xde, taulah hang bangga sekolah tu terpilih jd sekolah maresmart, dah lah ibu-ibu berhempit dalam dewan tu, pengetua bukan nak bagi semangat kat student yg bakal nak menduduki peperiksaan, tp asyik dok cite pasal bende yg bakal berlaku pd maktab tu untuk thn yg akan dtg. Sepatutnyer dia contohi pengerusi Mara yg hadir pd mlm tersebut, berucap yg pekara yg sepatutnye, menaikkan semangat pada pelajar yg stress dan tension untuk memenuhi kuota Maktab yg dikatakan sentiasa mencapai 100% 8A. 

Okayla kita layan gambar-gambar masa konvo ye. X ambil gambar sgt pun, segan. Anak bukan dapat 4 pointer pun, tp insyallah xnak bg dia stress, apapun pencapaian dia, kami redha, perjalanan maseh jauh sebelum bergelar apa jua jawatan yg bakal disandang.
huish! membebel lg :) 
Bersama cikgu kesayangan beliau (budak-budak sekrag)

Kawan satu kelas yg tangkap muat jer (bukan bff yea ;))

Kawan baik die

Kawan baik die juga, selalu bagi tumpang balik dari KL ;)

Ini kawan-kawan dia tgh posing- ibu die nak test "tab" jer ;p

My hubby

Nak ambil gambar kawan die yg belakang tu - sibuk usung Ipad baru dier

seperti biasa selit sikit gambar ibu dier  he he

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

12 October 2012

Subway

ha mesti dah dapat tangkap nk cite psal apa kan? Sebenarnya nak melepaskan keluhan jer. Teringin makan di Subway sebenarnya, tapi setiap kali nak pergi hubby suka mempertikaikan kehalalan tmpt tu! 

Memang sepatutnya kita kena worry kan, cuma mungkin nafsu mengatasi segalanye. Suka mkn kt Subway bukan sebab menu dietnye tuh (dilarang keras x blh diet lg hu hu), tp sebab roti dier, ingredient dier...nyum! nyum! tapi x terfikir nak tahu lebih lanjut kenapa dia xde sijil halal dr jakim. Dulu ada jgk logo dr iirfc tuh, skrg lansung xde, tapi maseh ramai org islam gi mkn kat sana. Sebab nk tahu sgt, my boss yg non-muslim tu suruh google, mesti ada jwapan, kata die. pandai jugak mamat ni desis hati. 

Akhirnya bertemu juga dgn jawapan. Insyallah, makanan di situ mmg di sahkan halal cuma, mereka maseh menanti pengesahan dari pihak Jakim. Bila jumpa artikel tu di internet, terus tunjuk dgn mr. husband..dgn harapan besok bolehlah gi mengadap kt tmpt tu, dah terbayang-bayang dah roti sandwiches kt situ, Tapi bayangan tu hilang terus bila mr. husband kata "hmm, xpela tunggu la mereka betul-betul dpt sijil dan tanda halal tu dulu, then baru la boleh pergi..."  Dia tambah lg, "ala beli kat supermarket, buat sendiri bknnya susah sgt! Grrr! 

Mmg betul, soal halal hram dlm makanan ni kena ambil serius sebab akan jadi darah daging nanti. Tp adakalanyer kita x begitu sensitif dgn hal sebegini (ni, kena btg hidung sendiri sebenarnya he he)

Apa-apa pun ini cuma keluhan dari saya, sebab x dpt nk makan makanan tersebut, tapi sama- sama kita berfikir sejenak untuk kebaikan bersama. "Yg baik itu dari semestinya dtg dr Allah dan yg buruk itu dari kita semua"

Selamat malam semua :)

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

10 October 2012

Demam peperiksaan

:) bukan nak cite pasal tgh demam, tapi skrg ni minggu peperiksaan PMR, tk lama lagi SPM pula... Budak-budak sekolah biasalah ada yg takut, ada yg gementar, ada yg x ada perasaan langsung pun ada..
Tp ni nak cerita pasal ibu-bapa yg tak tido malam sebab anak nak ambil periksa.. siang malam berdoa untuk anak, sembahyang sunat usah cite lah...
Tapi yg anak setiap hari telephone ibu, nak balik, stress, x leh study, xde semangat, suruh ibu dtg ambil, suruh ibu datang jumpa, rasa nak demam, x lalu makan..., bal-bla..huish macam-macam lagi... Macam mana ibu x stress, rasanya anak yg ambil periksa ibu boleh kurus kering x lalu makan, mata dah jadi mata panda kat Australia tu..x cukup tido..risaukan anak..dengan kerja yg makin lama makin sibuk...tp bila dah tahap tepu tu layan gak lah tgk fesbuk..(cedok ayat dari ibu-ibu kat sini)..tapi adakalanya bosan gak tgk FC sebab bila dah banyak sgt accept org berniga ni..banyak pula post yg mereka hantar.. kenapa lah x masuk sekali post dgn kesemua gambar produk sekali, ni x satu post satu gambar, cuba bayangkan kalau berapa byk baju yg mereka post satu masa...bertimbun-timbun dalam FB kita, nak baca post kawan-kawan pun kat tgh-tgh.., terselit sana-sini...EH! Dah meleret la pulak... :)

Sebenarnya ada tgh frust ni, sebab anak sulung punyer result trial amatlah tidak memuaskan, bukan sikit-sikit tapi byk,... Sedih tu jgn cakaplah... mmg la dia kata dia berusaha..tapi sebagai ibu kita sebenarnya tahu, sifat Ego dia yg amat keterlaluan tu memakan diri dia sendiri. Ingat lagi pada kawan satu sekolah rendah dgn dia dulu, kalau compare dgn dia ni, budak S tu mmh agak jauh ketinggalan, tapi kini dia adalah salah seorang Mentor di Maktab beliau..bukan calang-calang mentor, tapi mentor Add math tu..mmg tabik spring la...rahsianya senang aje. Menurut bapa kepada budak S tersebut, anaknya memang suka bertanya especially pada ketua matapelajaran yg dia tidak pandai, Adakalanya cikgu -cikgu ini bukannya kedekut ilmu, cuma bagi mereka jika tiada pertanyaan, mereka anggap, semua murid-murid mmg dah faham atau dah terlebih faham, jadi bila ada murid yg sanggup berjumpa dgn mereka, mereka mesti rasa murid itu yg mereka harus beri tumpuan sepenuhnya.
Berulangkali ayat yg sama saya guna kepada anak yg sulung tapi biasalah budak lelaki, malas betanya, ego x bertempat...(ayat geram...)..tapi kali ni guna pendekatan lain pula..cuma dah kesuntukan masa la jugak, approach guru homeroom dia untuk buat method tersebut...at last, nak pula dia dgr cakap...
Malam nyer terus talipon, "ibu, td guru homeroom kita jumpa siap bagi kaunseling, dia bagi kita buat semua soalan-soalan tahunlepas dan buat sama-sama dia.." Hmm dalam hati" alhamdulillah" cakap org lain jugak dia nak dgr.. setelah penat ibu dia selalu suruh guna method yg sama, tapi x pernah nak dengar, tapi sekali jer guru homeroom cakap, terus boleh buat la pulak..."mgkn dah hari-hari dgr ibu menyanyi"lagu yg sama" - ambil petikan Dr. Fadzillah Kamsah.
Percaya atau tidak, saya ada add seorang cikgu math sebagai seorg dari rakan FB. walaupun hanya mengikuti perkembangan dirinya melalui status beliau, tapi bila mendapat tahu keputusan trial - subject Add math anak tu mmg teruk, terus pm beliau alhamdulillah cikgu itu bgitu perihatin untuk memberi beberapa tips, adakalanya elok jugak berkawan dgn kawan di "MukaBuku" ni  *wink*
tapi apa-apa kita layan lagu dari shila ni, mmg suka sangat, kalau nak dgr lagu, search jer kat youtube, tapi ini liriknya kalau nak ikut nyanyi sekali" ok dah ready dah? :):)

Zhong yu ni zhao dao yi ge fang shi fen chu le xing fu
Shu ying de dai jia shi bi ci fen shen sui gu
Wai biao jian kang de ni xin li shang hen wu shu
Wan qiang de wo shi zhe chang zhan yi de fu lu

Jiu zhe yang bei ni zheng fu
Qie duan le suo you tui lu
Wo de xin qing shi jian gu
Wo de jue ding shi hu tu

Jiu zhe yang bei ni zheng fu
He xia ni cang hao de du
Wo de ju qing yi luo mu
wo de ai hen yi ru tu

Zhong yu wo ming bai liang ren yao de shi yi ge jie shu
Suo you de bian jie dou rang dui fang yi wei shi qi tu
Fang yi ba huo shao diao ni song wo de li wu
que jiao bu xi wo xiong kou zhuo re de fen nu

Jiu zhe yang bei ni zheng fu
qie duan le suo you tui lu
Wo de xin qing shi jian gu
Wo de jue ding shi hu tu

Jiu zhe yang bei ni zheng fu
He xia ni cang hao de du
Wo de ju qing yi luo mu
Wo de ai hen yi ru tu

Ni ru guo jing guo wo de fen mu
Ni ke yi shuang shou he shi wei wo zhu fu

Jiu zhe yang bei ni zheng fu
Qie duan le suo you tui lu
Wo de xin qing shi jian gu
Wo de jue ding shi hu tu

Jiu zhe yang bei ni zheng fu
He xia ni cang hao de du
Wo de ju qing yi luo mu
Wo de ai hen yi ru tu

Kalau mengaji quran kena betul tajwidnyea atau nahu nyer... cam tu jugaklah kalau nak nyanyi or nak cakap bahasa mandarin ni..."kata kawan chiness kt office ni, bahasa mandarin ni level tinggi sikit... kalau kat Malaysia, sekolah ajar yg basic-basic saje.

ok..lah ni smbil nyelam minum air ni, sementara menunggu data MMC uploaded dalam fileserver...
Kalau rajin kita jumpa lagi..:)

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

25 September 2012

KEMALASAN SEDUNIA

Hari ni tekad ambik cuti walaupun belum apply lagi, pergi dentist sakit betul gigi malam td sampai kena migrain. Mujur anak- anak faham especially both yg special tu, kejap-kejap dtg tgk ibu die. Sampaikan si adik tertido sebelah katil siannyer die. Masa kejut kan pg tadi boleh siap tanya lg: " ibu sakit gigi lg?"  baiknyer anak ibu. Hilmi pula awal- awal dah bgn siap mandi lagi. Macam ni hari hari ibu kena berlakon sakit la :) Anak ibu semua jd baik. Kalau x pagi-pagi payah nyer nak bgn siap ugut lagi xnak gi sekolah.

Tapi mmg hari ni sakit dtg lagi walau x la sekuat malam td tapi kena buat something or else mmg x jd kerja nanti.  So tekad ambil cuti sakit la nanti xpun EL la gamaknyer. Lambat betul nak buka klinik ni:) Jgn  sampai kena migrain lgi sudah
"got to go now" nanti sambung yea

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

10 September 2012

Menjelang Zulkaedah

Kalau dulu x sabar-sabar nak upload gambar hari Raya dalam Blog or FB tapi tahun rasa cam malas la pulak..sebabnya kurang bergambar dan rasa penat sepanjang masa. Tahun ni pun kami kurang pergi beraya, boleh di kira rasanya, suami pun kerap sangat x berapa sehat..mungkin disebabkan cuaca juga. Dalam minggu cuti perayaan. Boleh di kira hari yg x hujan, selbihnya setiap petang atau awal pagi mesti hujan, bukan setakat hujan rintik sahaja tapi lebat..., anak-anak apa lgi, pantang hujan, x nak keluar..activiti mereka tido hmm..ibunya...apa lagi menyelit rasa lega pun ada, rasa bosan pun ada..ha ha
Ada la juga gambar yg di ambil mengunakan camera phone...tapi x lah secanggih mana... boleh la upload  kejap lagi... orang upload gambar di awal perayaan, zie upload gambar di hujung syawal dah nk masuk zulkaedah dah...


Hari ni tiba-tiba terlintas nak update blog, ini penangan adik Eynda Diary.. la ni, tgk salad dia makan pagi tadi..hish..memang mencabar betul adik ni... Bila plak kak zi nak mula diet balik nih...
Setiap minggu ada ja open house dan jemputan kenduri kahwin. Ada satu hari sampai 5 buah rumah, sampai yg ketiga dah jamah buah jer..belum lagi pergi yg ke 4 dan ke5.. Suami marah kalau x jamah sikit, katanya menghormati tuan rumah..adoi... dah x boleh nak sumbat..kang terkeluar kat situ jgk kang naya..


Cerita bab Raya memamng x seronok sangat, tapi cerita bab persediaan hari tu memang best, sebabnya, pergi shoping yg berkali-kali, sampai x boleh nak kira.. Mula-mula shoping untuk anak lelaki yg kecil 2 org tu...yg tu senang jer, walaupun yg umur 11 tahun badan semangat ya amat. Kemudian shopping untuk Zie ngan anak perempuan..ha ha..yg ni best sebab kami redah aje yg mana rasa boleh. kalau baju kurung..beli di kiosk-kiosk yg di buka masa perayaan tu, sebab boleh tawar harga sampai tukang jual geleng kepala dgn perangai kitaorg... akhirnya bila dah dapat senyum lebar sampai telinga.

Waktu teman hubby gi shopping lagi best...dia seronok dapat baju melayu kegemaran dia, siap bagi duit lagi kalau ada yg berkenan di hati lagi, apa lgi, masa tu pulak pearl  haya buat sale...walupun orang ramai..redah jugaklah..bukan byk pun beli, cuma yg penting dapat ambil satu pun jadi..yg penting bukan senang nak dapat harga runtuh macam tu.
Bila anak yg sulung balik dari asrama, gi shopping lagi...yg untung ibu die la..setiap kali shopping, boleh cuci mata sekali, walaupun x membeli..tapi window shopping ni kan terapi minda..ha ha.. hilanglah semua stress yg ada...
ehh tadi kata nak upload gambar kan, kejap yea...tapi kena buka mata besar sikit la..sebab al-maklum gambar yg x cukup cahaya, pixel pun x seberapa.. malas betul nak edit gambar..he he

gambar agak blur.. tukang ambil penat bagi arahan, ibu nyer sajer yg ready nak posing
Hilmi 3rd son..makin berisi dari tahun ke tahun
sufi d youngest

hilmi lagi :)
hubby yg susah nak bergambar
 
anak bujang yg juga susah untuk bergambar
baru perasan kekurangan gambar anak gadis yg sorang tu.. Dah ambil gambar dia rasanya tapi dalam camera yg x berapa nak canggih, tgk lah malam nanti kalau sempat boleh upload gambar...
Ingat nak tambah ayat lagi..tapi nak kena habiskan list of drawing yg hilang di sebabkan oleh pekerja yg buat kerja tak iklas ni..heee geram.








Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

30 July 2012

Nyanyian hati

Memang berabuk giler dah blog ni, bukan xnak menulis, tapi mmg bz giler.., bila x busy, x tahu nak update apa..bukan xde idea, tapi nak update apa, pasal jalan-jalan? makan-makan? mana la ada ongkos nak ke sana-ke sini, Nak gi makan-makan kat luar? zie ni pun bukan jenis orang yg banyak duit, setakat makan sorang boleh la lepas..kalau bawak hero-hero plus daughter and hubby... boleh hilang budget makan seminggu..hu hu...
Weekend, activity penuh dengan house cleaning, masak,, membasuh..etc...routine mingguan..yg rasanya x pernah habis... So kalau nak jalan..memang ada skip salah satu atau 2 akitvti mingguan..kira mengelat la...Selalu gi window shopping...bukan shopping pun, setakat melepaskan stress dan boleh-lah nak membeli setakat item 5 hengget di Daisho..ataupun beli roti dan bun untuk di bawa pulang untuk anak-anak...
Bila fikir balik...kecik nyer poket ni sekarang ..hu hu atau barang dah semakin mahal...??
Entahlah..tapi rasanya tahun ni memang tahun mencabar, mencabar segala minda...
Puas baca buku irfan k tu...rasa cam mudah jer nak buat duit, tapi nak implement tu, x tahu nak mula dari mana. Buku rich Dad, poor dad poor dad? hempgh...dah berulang kali baca...masa baca tu memang motivate habis la...tapi rasanya dgn umur cam nie dah agak lewat untuk bermula kot.. unless I've hubby yg kaya sikit la..boleh bagi modal..ha ha...TU la masa nak kawin dulu nak cari yg handsome jer...ha ha... (mati kalau laki baca ni)....he he
Lagi 20 hari nak berhari raya, dalam bulan ramadhan ni memang berjimat la jugak.. tapi still rasa gerun nak menanti hari raya nanti... Rasa tahun ni kena close house kot... Xde apa yg kami prepare untuk persiapan hari raya nanti...
Dah last..sedih pulak nak tulis bab hari yg akan menjelang nie...
Kena positive...
Insyallah, akan ada jua sinar satu hari nanti :)

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

06 June 2012

bermula lagi

Salam semua, berulan-ulang kali ayat yg sama yg keluar..nak update blog, nak edit blog..nak kemaskan blog, tapi buat nyer tidak...sibuk memanjang... Waktu lunch breaks aje ada masa nak menjelajah blog-blog nak baca lagi nak update lagi... tapi yg pasti menjelajah blog lagi best dari buat entri untuk blog sendiri.. he he... Bukannya apa, selalu update status harian dlm diary, sampaikan anak dara yg kat rumah tu bising, "apalah ibu ni, ada blog tak nak tulis, tulis jugak kat diary.
Masalahnye..kalau nak update blog kena bukak lappy, bila dah buka pula..sibuk nak tgk status fb kawan-kawan.., tengok jualan online..banyak sangat tempat nak di jelajah. he he.. Bila dah lam menjelajah..mengantuk pula...hemm nak tido... Diary letak kat katil jer...senang jer, bila nak tido..buka diary, tulis mana yg nak di luahkan.. "kenapa tak update semula kat blog?" he he..mesti ada soalan macam tu kan?... "malas!"..itu jawapannyer..sebab menyalin dgn menulis terus..feel tu x sama...betul tak?
Tapi lepas ni bertekad la jugak.. nak jadikan blog ni sebagai diary harian.. cuma kena banyak cover line jugalah.. sebab manalah tau..sebab blogspot ni ramai pengguna nyer...
Kalau ada budget lebih macam nak dapatkan ipad, boleh lah bila-bila masa update blog ni... samsung note pun okay gak...
Tapi..kena tunggu durian runtuh gak tu...


Hari ni nak cerita sikit... minggu ni memang risau semacam, risau sebab lepas cuti ni my eldest ada menjalani semester exam la pulak... Walaupun semester lepas dapat lepas 3.5 tapi semua subjek sains tulen dia x reach 80 above.. risau sangat-sangat... Tapi lagi risau tengok dia yg susah nak keluar rumah sekarang..siap kena paksa lagi tu... Stay up sampai tgh malam... tapi bangun pagi ..hemm usah cakap la..pukul berapa... subuh memang akan dngar lah dendangan suara mengejutkan dia... payah betul...


I want my son to be happy...bukannnya dok stress nak dapatkan pointer tinggi, but at the same time I'm worried..takut yg exam dah x lama lagi...adoi... NI ibu yg stress ke anak yg stresss...


Bila difikir-fikir duniawi duniawi... terbaca status dari FB seorang kawan ni..."Jika kita semakin sibuk dengan hal-hal duniawi, bermakna kita semakin jauh dgn Allah".... Ya Allah...rasa macam kecil la sangat...


Balance kena balance... nih... macam mana lah tak stress kan...


Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

26 April 2012

Sooo..... cute


He he suka sangat picture ni, sebenarnya x kenal pun siapa gadis comel ni...tapi disebabkan muka dia mirip-mirip si gadia yg bernama Alia yg ku kenali.. tu yang nak letak kat blog nih... Cam ner Alia... nanti kalau Auntie ada modal buat bisnis online nanti...boleh jadi model untuk Auntie tau... dah chop awal-awal dah nie.. Itupun kalau rezeki Alia ada kat Malaysia lagi la.. tapi kalau dah pergi over the sea... hmm..kena cari model lain la plak :) Ini gambar the real Alia.. hampir sama kan dengan model di atas tu :) cuma muka ni muka bersih tanpa secalit mekap..tapi still manis kan...


Jgn marah ya alia..curi gambar alia dari blog heee.... Sebenarnya tgh kehabisan idea yg bertimpa-timpa..macam nak update..tapi xde gambar x best...kan.... okay cukup...

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

25 April 2012

blue mode


Gambar ni di ambil masa pergi melawat dua 2 minggu lepas.. "x tahu kenapa gambar di ambil semua dalam cahaya biru..,mungkin bumbungnya biru agaknye... saje jer nak ambil gambar PAP ni..sambil menunggu dia makan..saje snap-snap jer.." As always mmg susah giler nak ambil gambar... Nanti bila ibu ada duit nak beli canon 70D..boleh snap setiap pegerakan dgn pantas... he he... Sebenarnya xde apa nak update lgi..sebab maseh x puashati x dapat nak mengedit blog ni lagi...bukannya nak cantik cuma x nampak kemas...

Nanti kalau dah habis edit boleh update lagi ..

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

20 April 2012

Yuna - Terukir Di Bintang



Tak sempat nak update blog ni lagi..kerja banyak..balik rumah dah penat, weekend pun penuh dengan aktiviti as mother of 4..hu hu... Sebab suka sangat dengar lagu ni... so layan dulu yea...

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

07 April 2012

KANAK -KANAK AUTISTIK ( AUSTISM)

Dipetik dari blog Dr. Hamid Arshat
Riwayat sesorang kanak -kanak yang menunjukkan ciri -ciri austisma. Kes -kes autisma yang dikesan dan dikenal pasti masing -masing mempunyai perbezaan dari segi perkembangan dan tingkah laku penghidap autisma. 
Menurut pakar ini ada kaitannya dengan faktor baka ,pengalaman dan keadaan alam sekitar yang mempergaruhi perkembangan  seorang anak yang autistik dan cara dia membentuk personalitinya. Tetapi , hampir semua kanak -kanak autisma menunjukkan ciri -ciri seperti di bawah ini :

1.  Masalah komunikasi. Dia tidak menunjukkan perkembangan bahasa seperti kanak -kanak lain. Tahap kefahaman bahasanya rendah dan tahap penggunaan bahasanya terbantut. Bahasanya agak ganjil dan sukar difahami. Umpamanya , jika seseorang bertanya " sudah makan ? " , dia menjawab " sudah makan ". Jika ditanya " sudah minum ? " , dia jawab " sudah minum ". Dalam istilah Inggeris , ini dinamakan echolalia. Dia tidak pandai menggunakan bahasa dengan kreatif seperti " sudah kenyang " , " tak dahaga " ,  "tak mahu minum "dan sebagainya.
      
    
Komen saya: Pada awalnya memang mereka mempunyai masalah komunikasi contohnya anak ketiga saya yang di kategorikan sebagai mild autism oleh doktor pakar, pada umur 2 tahun dia maseh belum menyebut ibu ataupun ayah..segala perkataan dan ayat adalah "mama" Pada mulanya perasan la jugak..kenapa pula anak sorang ni panggil mama. tapi menjadi pelik bile dia ingin meminta makan ataupun minum susu dia akan menjerit "mama, mama" beberapa kali...Suami saya juga di panggil "mama"... pd mulanya memang agak kelakar tapi saya yg x berpuas hati pergi bawa anak berjumpa dengan "child specialist"..nak tau apa jawapan yg saya dapat?...
Itu biasa saje "mak" (panggilan doktor pada setiap ibu yg di temuinya) ... tapi memang saya x puas hati. Merujuk kepada talian maya.. tapi semuanya tidak memberi jawapan sebab Hilmi (nama anak saya) tiada ciri-ciri tersebut... Akhirnya saya mendesak doktor pakar merujuk kes anak dan membuat diagnosis (hearing test dan apatah lagi.. semua wayar bersambung -sambung di kepala anak saya.)


2.  Suka bersendirian. Kanak -kanak autisma tidak menunjukkan kebolehan berinteraksi secara spontan denganorang lain. Dia seolah -olah hidup dalam dunianya sendiri. Ibunya mendapati sukar untuk menjalin kemesraan dengannya kerana dia tidak suka dibelai , dicium atau dipeluk. Kemesraan yang cuba ditunjukkan oleh ibunya tidak mendapat gerakbalas. Dia berkelakuan seperti kanak -kanak pekak , buta dan bisu.

3.   Tingkah laku yang aneh dan berlainan daripada kanak -kanak biasa. Kanak -kanak autisma biasanya akan leka bermain sehingga berjam -jam lamanya dengan sesuatu barang yang diminatinya dan akan menjadi baran jika barang itu diambil , dialihkan atau hilang.

4.   Mempamerkan tingkah laku yang pelik. Kebanyakkan kanak -kanak autistik akan menunjukkan tingkah laku yang bermacam -macam ragam dan pelik seperti menepuk -nepuk tangan , menjegkit -jengkitkan kakinya apabila berjalan , memutar -mutar benda seperti tudung botol dan alat -alat permainan seperti mangkuk -mangkuk plastik serta mengumpul batu -batu , bermain suis lampu dan sebagainya .

Kebanyakan kanak -kanak autistik menunjukkan ciri -ciri perkembangan bahasa dan sosial yang terbantut sebelum menjangkau usia tiga tahun. Dalam satu kajian , didapati hampir 30 peratus kanak -kanak autistik mempunyai tahap intelek yang normal. Ibu bapa kanak -kanak yang terlibat sering mengadu bahawa sejak peringkat bayi lagi , anak mereka tidak suka didukung atau dibelai dan gemar dibiarkan bersendirian. Bayi yang berusia tiga bulan biasanya sudah mula mesra dengan ibunya tetapi ini jarang -jarang dirasai atau dinikmati oleh ibu -ibu yang mempunyai anak -anak autistik. 

Bayi -bayi dari usia sembilan bulan keatas sudah gemar mengikut -ikut perkataan yang dilafazkan oleh ibu mereka tetapi kanak -kanak autistik jarang berbuat demikian. Ada sekumpulan kanak -kanak autistik yang didapati normal perkembangan mereka tetapi mula menunjukkan ciri -ciri autistik menjelang usia tiga tahun. Mereka dikatakan sudah boleh bercakap seperti kanak -kanak lain tetapi kebolehan ini kemudian hilang sama sekali.

Adakah autisma sering berlaku ?

Bilangan sebenar kanak -kanak yang menghidap autisma dinegara ini sukar didapati kerana kadangkala , ciri -ciri yang digunakan untuk mengenali kanak -kanak autisma berbeza di kalangan para penyelidik. Walau bagaimanpun , adalah dianggarkan terdapat empat orang kanak -kanak autistik bagi setiap sepuluh ribu kanak -kanak. Mereka mempamerkan ciri -ciri kanak -kanak autistik yang sebenar : suka bersendirian , tidak boleh bergaul langsung dengan kanak -kanak lain , menunjukkan tingkah laku aneh dan tidak boleh menggunakan atau memahami bahasa.
Tetapi , ada ramai juga kanak -kanak yang tidak menunjukkan kesemua ciri -ciri yang disebutkan ini. 

Dari pengalaman saya , ramai lagi kanak -kanak yang menunjukan ciri -ciri autisma tetapi tidak sepenuhnya. Kanak -kanak dalam golongan ini juga perlu dikenal pasti supaya program pemulihan dapat diaturkan segera. Dengan latihan khas , mereka boleh menunjukkan perubahan tingkah laku yang diharap -harapkan. 
Yang anehnya , penyakit autisma ini sering terdapat di kalangan kanak -kanak lelaki. Dari seramai 40 kanak -kanak autistik yang , hanya empat orang sahaja kanak -kanak perempuan. Autisma boleh berlaku di kalangan kanak -kanak dari semua bangsa dan kedudukan sosioekonomi walaupun suatu masa dahulu ada yang menyatakan bahawa kanak -kanak autisma sering terdapat di kalangan keluarga -keluarga profesional.

Persatuan Kebangsaan Autisma Malaysia sahaja mempunyai hampir 80 kanak -kanak autistik yang berdaftar. Saya percaya masih ramai lagi kanak -kanak autistik yang tidak diketengahkan untuk dikenal pasti. Besar kemungkinan juga , para profesional sendiri kebanyakannya kurang berpengalaman tentang autisma atau tidak dapat meluangkan masa untuk menilai kanak -kanak autistik ini. Kanak -kanak ini mungkin dikatakan rencat akal , bisu , pekak dan sebagainaya.
Apakah puncanya ?
Autisma adalah satu penyakit yang kompleks dan para penyelidik sendiri masih tidak dapat mengenal pasti punca sebenarnya ia berlaku . Sesetengah kanak -kanak pekak , kanak -kanak yang menghidap penyakit seperti congenital rubella , penyakit baka phenylketonuria , sindrom Fragile - X , tuberous sclerosis , kanak -kanak yang mengalami kelemasan sewaktu dilahirkan  ( perinatal ashyxia ) dan menghidap penyakit encephalitis atau lembam otak dikatakan menunjukkan ciri -ciri autisma. Tetapi lazimnya , pemeriksaan fizikal sering tidak menghasilkan apa -apa tanda untuk membantu proses pendiagnosan.

Kanak -kanak autisma dan keluarganya.

Cara mengendalikan anak yang autistik berbeza antara satu sama keluarga dengan keluarga yang lain. Kanak -kanak autistik yang berusia 1 1/2 tahun boleh dipaksa dan diasingkan tempat lain jika didapati tingkah lakunya mengganggu keadaan. Tetapi , jika dia sudah berusia lebih daripada tiga tahun dan mempunyai tabiat yang degil , ibu bapanya akan lebih sukar menjaganya. Ahli keluarga perlu tabah dan bersabar menghadapi kanak -kanak autistik ini dan mempelajari cara -cara untuk mengatasi masalah yang timbul serta menggunakan kaedah -kaedah seperti ini memerlukan banyak perhatian dan ini mendorong ramai ibu yang bekerja mengambil keputusan meletak jawatan untuk mendidik dan menjaga anak sepenuh masa di rumah.

Peluang untuk melawat sahabat - handai atau berekreasi sukar diperoleh kerana tumpuan perlu diberikan kepada anak autistik mereka. Aktiviti -aktiviti  seperti membeli belah , nersiar -siar pada hari cuti dan sebagainya mungkin sentiasa diselubungi oleh perasaan khuatir kalau -kalau anak mereka bertindak di luar kawalan.

Kanak -kanak autistik perlu diberikan banyak perhatian untuk memastikan agar keperluan mereka dipenuhi dan supaya mereka tidak menjadi bahan ejekan orang lain serta terdedah pada keadaan yang boleh membahayakan keselamatan. Ini sering menyebabkan ibu bapa yang terlibat mengalami ketegangan jiwa. Selalunya , mereka sukar mendapat bantuan orang lain untuk menjaga anak mereka terutamanya di saat -saat yang memerlukan. Lebih menyukarkan lagi jika anak sering berkelakuan ganas terhadap adik -beradiknya dan menyulitkan keluarga . Kelatihan mental boleh menggugat kesihatan mereka.

Adik -beradik kepada kanak -kanak autistik mungkin juga tidak terlepas daripada masalah emosi. Ada yang berasa malu untuk mempelawa kawan -kawan datang kerumah. Mereka juga mungkin berasa diketepikan oleh ibu bapa kerana perhatian lebih sering tertumpu kepada adik autistik mereka. Jiran -jiran yang tidak faham akan keadaan ini mungkin akan menjauhkan diri daripada keluarga berkenaan. Ada pula yang mungkin memberi komen -komen yang tidak membina dan menyinggungperasaan keluarga ini.

Ketegangan mungkin berlaku antara pasangan suami -isteri dalam usaha mereka mencari jaln untuk mengatasi masalah -masalah yang timbul sehingga boleh mengugat kestabilan rumah tangga mereka. Tetapi , apa yang menarik sekali pada saya ialah kebanyakan pasangan yamg mempunyai anak -anak yang autistik , terencat akal , spastik, pekak dan sebagainya tetap mempunyai ikatan perkhawinan yang kukuh. Pada pandangan saya , rasa tangungjawab serta perasaan kasih terhadap anak mereka mengatasi segala -galanya  dan masalah -masalah yang dihadapi tidak dibarkan menggugat kestabilan rumah tangga mereka.

Cara mendidik dan mengatasi masalah -masalah yang timbul akibat daripada penjagaan kanak -kanak autistik tentu sekali berbeza antara satu keluarga dengan keluarga yang lain. Kanak -kanak itu sendiri mungkin mempunyai kemahiran atau bakat yang tertentu. Saya pernah bertemu kanak -kanak autistik yang berbakat dalam bidang muzik atau matematik , bijak menyusun jigsaw -puzzles serta menggunakan komputer atau mesin taip. Oleh itu , penilaian terhadap kanak -kanak autistik perlu merangkumi aspek -aspek riwayatnya yang terperinci , pemeriksaan fizikalnya yang teliti serta penilaian keupayaan intelek dan sosialnya. Kelemahan - kelemahan dan kekuatan -kekuatan yang ada pada dirinya perlulah dikenal pasti.
Ibu bapa perlu mengetahui kekuatan dan kebolehan yang dimiliki oleh anak -anak autistik mereka kerana ini akan memberi mereka harapan untuk meneruskan usaha mendidik dan mengasuh anak itu.

Bolehkah kanak -kanak autistik pulih ?
Kebanyakan kanak -kanak autistik masih menunjukkan tingkah laku yang luar biasa walaupun setelah meningkat dewasa. Mereka sukar berinteraksi dengan orang lain dan tidak sesuai memegang jawatan yang memerlukan mereka berbuat demikian. Tetapi , mereka boleh dilatih untuk pekerjaan -pekerjaan yang memerlukan kemahiran -kemahiran tertentu seperti  mekanik kereta, pembetul anda piano,jurukomputer, jurukira dan sebagainya memandangkan kebolehan yang mereka miliki.  Ramai juga kanak-kanak autistik yang didapati terencat akal dan mereka akan memerlukan latihan-latihan khas yang sesuai dengan keupayaan intelek mereka.
Untuk membolehkan mereka mendapat kemahiran , kanak-kanak autistik ini perlu dikenal pasti dari kecil lagi supaya latihan-latihan khas dapat diaturkan.  Matlamat latihan adalah untuk memperbaiki tingkah laku yang agak aneh, membolehkan mereka mencapai kemahiran berkomunikasi serta berinteraksi dengan orang lain seberapa baik yang boleh.  Teknik-teknik pendidikan yang boleh digunakan merangkumi teknik pengubahsuain tingkah laku (behaviour midification techique).

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut keadaan-keadaan ini, ibu bapa perlukan mendapatkan nasihat daripada para profesional yang arif tentang rawatan dan pemulihan kanak-kanak austisma supaya mereka sendiri  dapat menggunakan teknik-teknik ini setiap hari dirumah.  Ibu bapalah yang menjadi guru terutama yang perlu memahami objetif-objktif latihan dan rawatan untuk anak mereka. Kadangkala, doktor menggunakan ubat-ubat tertentu untuk merawat kanak-kanak ini tetapi sehingga kini,  masih belum ada ubat yang benar-benar mujarab bagi merawat sebahagian besar kanak-kanak autistik.

Persatuan kebangsaan Autisma Malaysia telah membuka dua buah kelas yang menawarkan pendidikan khas kepada kanak-kanak autistik untuk membantu mereka mengatasi masalah-masalah komunikasi dan sosialisasi serta mengubah tingkah laku yang dianggap tidak sesuai.  Mereka dididik supaya berkelakuan bersesuian dengan sesuatu keadaan. Matlamat kelas-kelas ini juga adalah untuk meningkatkan kemahiran kendiri kanak-kanak autistik serta melatih mereka agar berjaya dalam bidang akademik dan dapat menguasai kemahiran hidup yang mungkin berguna  apabila dewasa.

Dalam usaha melatih kanak-kanak ini, berbagai-bagai cara pemulihan disediakan termasuk terapi muzik, terapi perhubungan dan psikoterapi.  Ibu bapa yang mempunyai anak autistik perlu mendapatkan peluang untuk berbincang sesama sendiri tentang masalah-masalah yang dihadapi.

Di negara-negara lain, pihak ibu bapa telah menubuhkan persatuan-persatun untuk membolehkan mereka berjumpa selalu, berbincang dan bertukar-tukar pengalaman sesama mereka sambil saling memberi sokongan bagi mengatasi ketegangan jiwa yang dialami.  Sekali-sekala, ibu bapa kanak-kanak autistik juga memerlukan masa untuk berehat bersama jauh daripada anak autistik mereka. Ini penting untuk menyegarkan semula fikiran mereka supaya mereka dapat merasai nikmat kehidupan berumahtangga.

Perkhidmatan seperti pusat-pusat harian yang boleh memberi latihan kepada kanak-kanak autistik secara sambilan amatlah perlu dan kemudahan seperti ini telah dimulakan di negara-negara maju untuk membantu keluarga yang terlibat.


Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

26 March 2012

renovation

he he, maseh dalam renovation lagi...maseh byk html code nak kena godek lagi..xde masa lah...selalu buat hari jumaat time lunch tp kegilaan dgn cerita korea yg terlampau.. membantutkan segalanyer...
Dream high 2 dah khatam... pas ni project meng-huru harakan blog ini pulak...he he

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

15 March 2012

fashion in 80s

tadi ambil cuti, beriadah dgn anak-anak, melayan karenah yg kecik 2 orang tu je yg lebih, yg besar-besar ni jalan-jalan je la...mencuci mata. Rasanya cam beriadah mengemukkan badan jer..Yelah..jalan -jalan makan, haus sikit singgah beli ais blended la..juice la.. semuanya ber-ais.. Lepas makan lagi..yg sulung tu memang kuat makan.. tapi badan cam papan gak..:p


Tadi yg sulung berbisik, ibu cam ner fashion dalam era 80s.. Alamak terus "blank" @#$%^..cam mana ek... Terbayang muka muka penyanyi masa tu.. yg terbayang muka penyanyi rock je la... maklum la..dulu minat sgt dgn irama slow rock..lagu-lagu cintan-cintun la katakan..."rockwell", Scorpion, Police, Sting... Micheal jakson pun termasuk jugak.. Duran-duran?...layan jugak...
Hem... kalau rock seluar cam over pakai skrg ni la..tapi lagi ketat lah...hish buruk!! kata ku...Apa kata ambil fashion 80's yg smart sikt.. pakai blazer lah dengan seluar slack..jgn pakai dgn kemeja pakai dgn t-shirt putih or belang-belang...he he... mula lah ibunya berangan... "Nanti ibu carikan lah.." tapi x janji sgt la..sbb ibu sibuk lately nih.."


Balik terus google..
Ini jelah yg dapat...

Duran-duran in 80s
the Police
80' casual


Hem...katanya theme "hollywood glam in 80s"...hish sapa la..yg cari theme cam tu... mengarut betul...setakat hollywood glam dah la.. Nanti yg cantiknya kat girls je..lelaki pergi balik cam tu jgk...Letaklah theme "bolywood night" ke "arabian night ke"?-alim la sikit kan :)
Memang x nak fikir..tapi kepala ni memang dah berfikir sejak balik td...


hmmm nanti smabung la ye

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

12 March 2012

Tatkala ini

Memang dah jadi tabiat suka sgt menjelalah blog-blog. Adakalanya yg menarik minat terus jadikan link kerana ingin membaca blog tersebut kerana suka pada lenggok bahasa yg di gunakan dan adakalanya "somtehing" yg membuat hati ini ingin selalu mengikuti perkembangan blog tersebut.."tiada niat lain".
Tapi adakalanya terhiris jugak hati bile comment yg di tujukan padanya..di delete oleh si empunya blog tersebut..
Bukan komen apa pun sekadar memuji...Mungkin kita ni x layak agaknya berkawan dgn penulis yg bergelar atasan dan kaya ini kot...Maklum lah kita ni orang kampung, penulis kampung pulak tu... agama pun x tinggi, bahasa english pun kelam kabut..x pelah..kan So kena sedar diri ni jugak pipit yg nak berkawan dengan enggang...
Positive zie positive... kena balik tujuan asal menulis blog ini untuk siapa, untuk diri sendiri atau orang lain...Okay lah nak gi follow up dgn GM tu dah sign ke belum org chrt tadi,..sebelum dia berangkat ke Korea ni..hish..naya nanti...

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

28 February 2012

Gila Korea - Wild Romance :)

video


Sure lawak kalau ada orang google nak tengok cerita ni termasuk pula ke blog mak cik nih..he he.. Sorry.. sekrg ni memang tengah giler mengadap cerita nih..x sabar nak tunggu astro punyer yg bersiri-siri setiap minggu, aku pun google di Youtube...
Bukan aku dengan Ain jer giler tengok cite nie..dgn mr. hubby sekali kami dah tarik sekali untuk menunggu setiap episode di Astro..last-last bila aku dah download masuk dalam hardisk..dia yg kemaruk tengok setiap malam... ha ha... Penangan K-Pop jugak lah ...
Ayah aku sampai datang rumah sebab anak aku yg ketiga tu mengadu..dgn die sbb x dapat nak tgk katun sebab petang ahad kitaorang dah booking TV untuk tgk cite nih..Ketawa dia bila aku cerita kan hal tu pada dier...Dia salahkan aku pulak sebab pengaruh anak ngan suami sekali..sebab dia tahu aku kalau tak cerita cina, jepun..semuanya aku balun...
Hah membebel panjang...tapi memang best citer ni.. cuma geram jugak sebab minah yg cun giler nih jadi tomboy... hilang kegadisan dia langsung...siap gelak ada bunyi-bunyi lak tuh..hish...
Boleh lah..tak lah cintun sangat..Video yg aku upload ni dah episode yg ke 13...episode yg masing-masing meluahkan perasaan yg sebenarnya.. tu yg best nye...episode sebelum dan selepas... cari sendiri la yea...


Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

14 February 2012

Moment to be shared - Lizawati Wedding

Tiada kata-kata yg dapat di gambarkan bila berpeluang bersama-sama meraikan pengantin baru ini... Dalam kegembiraan dan kesyahduan.. :) Seorang insan yg bergelar Lizawati yang begitu tabah menjalani kehidupan tanpa seorang ibu di sisi. Seorang yg amat cekal..dan very much independent.. :)
Perkenalan yg tanpa di rancang menemukan dirinya dgn jejaka yg kini sah menjadi teman hidup nye.., teman yg bakal berkongsi segala rasa.. Semuga kekal hingga ke akhir hayat ye dik... Pada Roslan, jaga liza baik-baik yea..


wakil-wakil lelaki dari EDS
tersenyum sebab dah ada tempat bermanja.. :)
menunggu hidangan sebelum pengantin tiba
liza tidak berhenti tersenyum bahagia :)
bergambar sebelum pasangan merpati pulang :)
pelamin pilihan mak andam-pasang siap you!

liza menunjuk isyarat terbaik...he he
satu lagi thumbs up dari liza.. (ada makna tu ;p)

mengadu dgn adik khairol..pasal JPO yg amat boring

Candid from len camera
pasangan next to be :)
EDS yg tercicir- anak emak comey x?

Ada banyak lagi gambar pengantin tapi camera kami x secanggih mana.. tunggu dari pengantin nanti kita upload yea...


Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS