Hi blogwalking :) My blog on to share My thought, My feeling and My journey as working mom with 4 children. Feel free to leave foot note :)
RSS

10 March 2013

Selamat tinggal PROTON

PROTON Perusahaan Otomobil Nasional Berhad, hicom industrial estate, p.o box 7100, postcode 40918, shah alam... mmg ingat sampai skrg, sebab masa mula-mula masuk proton, yg ini mmg kena bermain dibibir, sebab operator mesti pas ke receptionist kalau ada call masuk nak tanyer address proton. Tapi kalau mereka tanya lebih-lebih, masa tu mmg la kalau mamat tu cari ikut direction yg aku bagi sure sesat barat punyer...
Dulu, mana de highway sana-sini, terus jumpa PROTON, banyak simpang siur, kelapa sawit banyak la... Bas awam pun ada 2 biji yg lalu. No 103 yg akan melalui batu 3, satu lagi no 54 yg akan ikut kampung jawa...ha ha...nampak sangat mmg aku dah berkurun kat PROTON ni kan?... Kalau ada bas mini, memang x pernah yg kosong..penuh memanjang,nak pulak kalau sampai kilang proton...penuh dgn baju biru jer dari dalam sampai la kat tangga... awek-awek kat dalam bas sure tersipu-sipu kalau mat-mat proton naik bas, mana tak nyer...muda-muda semua..dengan "ramos" masing-masing..he he...zaman 80an la katakan.
ni masa kerja JVC - saja nak tunjuk uniform kerja kilang
Sebelum masuk PROTON, kerja kat JVC, jadi kerani dalam engineering department, selalulah budak-budak (heh budak-budak ek) ni menumpang bas kilang JVC, PROTON memang kedekut dari dulu sampai sekarng mana ada sediakan perkhidmatan bas kilang, nama pun kilang buat kereta..apa barang nak bagi sewa bas kilang agak nyer... Bila dah hari hari pemandu bas JVC ni menumpangkan budak-budak PROTON ni, terdetik jugak hati, best jugak ek kalau masuk tempat kerja yg terdiri dari bumiputera ni... Jenuh juga mengadap mat-mat Jepun(JVC) hari-hari, kerja pun jarang nampak matahari, pergi subuh pagi, balik jgn harap la nak balik awal, ada jer mata yg menjeling tgk meja..kita ada drawing yg dah siap ker belum...benci betul...(masa tu la)...
Mula-mula masuk Proton, kena pergi bina insan- 1 minggu tu, masuk hutan bagai sampai kena sengat tebuan he he
ENtah macam mana kenal sorang mamat ni kerja ENgineering, Dia ni la, tolong apply kerja.. masa tu pulak ada kes dgn boss cina kat JVC tu.. mamat perasan handsome yg nak mengoda..bila x dapat tackle..bonus kite pulak dia potong ...sakit hati betul..Yg mamat Jepun tu bila nak blah baru dia tahu yg bonus aku dapat sikit dari staff engineering yg lain.. walapun mereka pujuk nak bagi insentif lain tapi masa tu..hati dah ada kat PROTON..hish... bayangkan kerja kat JVC, 2 tahun kerja gaji dah 1200 (zaman 1991 gaji tu dah kira banyak- siap boleh beli rumah lagi tu)...sanggup pulak mula balik dari bawah kat PROTON dari gaji 450 sebulan...giler tak?..memang aku giler...angau, mereng semua orang cakap aku cam tu...tapi nafsu muda la katakan, nak pula..kerja dikelilingi kaum ADam yg handsome-handsome masa tu..ahak! perasan... lupa dunia kejap...
Mula masuk jadi receptionist heee
 Mula kerja jadi receptionist, tapi interview sebagai clerk, entah kenapa mereka kata aku kena ada "muka" diaorng nak letak kat front liner, macam-macam depa janji, lepas ni awak boleh jadi public relation officer kalau bagus..huish -saham perasan naik, so terima jugaklah kerja tu, kira turun pangkat lah..dari senior clerk di JVC bergaji ribu, jadi receptionist gaji ratus...mmg aku giler...he he (xpe, kutuk diri sendiri he he)
Geng-geng Public relation, HR, corporate com, legal, IT n Finance dpt perbarisan dan custome terbaik, sukan antara jabatan 1991






Tapi x lama, ada pulak manager-manager kat RND dok usha..panggil join RND he he...saham tgh naik la katakan, muda belia...(tahan gelak ye kawan-kawan)...terkinja-kinja nak pergi masuk RND, kalau nak tahu masa tu boss di RND ramai yg tak kahwin lagi he he (especially my HOD (ES dept) dan Tengku Azizan bos H&T)...dan jejaka-jejaka (yg skrg ni dah jd SM or Manager) pun baru exec level jer... tapi walau macam mana pun sikit tak tergoda..walaupun ramai dok angkat-angkat mata...he he... sebab hati dah terpaut pada sorang mamat ni yg suka sangat tersenyum walaupun aku sendiri tak tahu dia senyum kat sapa..ha ha(kutuk laki sendiri)...

yg maseh tinggal, "budak kenit" - Yusni atan
 Bila fikir balik mmg xde rezeki kawin dgn org pangkat besar heh heh... DI RND, masa dulu mana ada zaman canggih skrg ni, dulu xde CATIA, buat design pakai sistem MERIT, ha pernah dengar tak? paling latest pun masa tu AUTOCAD ntah version berapa x ingat..main pakai jer...terkial-kial la jugak.. Dulu personal computer ada lotus 123 dan flowchart dan yg lainnnyer paper base, kalau ada pun dumb terminal itupun berapa ketul jer yg ada.. main share-share lah...tapi engineer semua lebih suka tgk hardcopy dari pergi dump terminal tu...depa jakun lagi he he..kutuk lagi... Sebab depa duk tak suka ataupun x tahu nak guna kot, maka ada nye data entry..untuk masukkan kesemua data yg ada dalam drawing yg mereka (engineer) dah buat(guna MERIT tu la).

Data masuk dalam system yg di kenali dgn ENICS. Masa tu baru lah ES ni meriah sikit dgn kehadiran data-data entry yg di import khas dari finance dan QC sapa lagi..pn.nora, cik Yus dan pn atun kiter...semua tu single minggle lagi... setiap kali lalu dekat line dalam kilang pasti akan jadi siulan punyer.. nak pulak kak Oya kita tu...dia punye gelek..fuh!!..satu line terhenti kejap...he he..ampunkan aku, Oya yer...
Zaman Proton baru nak mula cipta saga (kereta kebal tu)... masa launching la meriah...aku jadi salah sorang "assurate" -gadis-gadis terpilih nak naik hantar pentas duk keliling kereta, tukang assure GM-GM, boss -bos vendor ada yg slim ada yg gendut-gendut gi kat meja...takut jatuh or teraba-raba cari meja dalam dewan yg lampu-lampu ala-ala manja tuh..heh heh... Nanti kita share gambar yea...ala gambar lama..gambar perasan lawa.. kah kah... Setiap kali ada launching kereta, memang selalu akan jadi assurate sampai la...launching kereta gen 2, rasa tu itu yg terakhir, sebab rasa diri dah terlalu tua..anak dah 2 masa tu..hish..!! dah mula berhijab masa lepas dapat anak satu..tapi masa tu..perasan voque lagi...he he...(xpe - sila gelak..x marah punyer)...
Dari zaman jajahan Usahasama dgn MMC sammpailah ke Khazanah di bawah pemerintahan Dato Sri Mahathir.. , beliau sering datang ke RND untuk melawat..setiap kali lawatan..mmg kerap la berjumpa dan bertentang mata..(ish kesitu pulak yea)...maksudnyer... keperihatin beliau pada PROTON ni, tapi semenjak zaman Dato Abdullah Badawi jd PM, dah mula kurang dia datang ke RND..kalau ada pun unoffical..x heboh lah..malah kadang-kadang x tahu pun dia ada dalam bangunan RND ni kecuali orng-orng kat Styling la..(istemewa sg t Styling tuH!..cis!...ha ha..jeles kejap)...
Kalau system pulak ..dalam zaman dumb terminal yg ada satu color hijau jer tu..dah mula menjadi color putih dan berbagai warna, tahun 1998 PRODUCT DATA MANAGEMENT (PDM) di perkenalkan..selalu la kena mengadap mamat-mamat dari berbagai bangsa dari France sampailah ke INDIA yg english dia yg berbelit-belit dan berpuntal-puntal tu... sampai pening kepala nak translate kan ayat ke english yg betul ke bahasa malaysia lagi..hish... tapi mmg handsome-handsome, cuma x la sampai tertarik nak buat boy friend..he he (ada pulak yg terasa ni kan).
Dah sebati dengan system PDM muncul pulak ala-ala versi WEB untuk PDM ni...maseh boleh di guna pakai, tapi WEB masa tu maseh baru lagi.. ada yg suka ada yg tidak...tapi yg pasti..memang majoriti hanya RND dan PPC yg banyak guna system ni...yg lain tu boleh dikatakan hampeh gak lak... TAPI jgn cite system skrg..SPINE namanyer...bila dah ada "tulang belakang"(direct translation dari SPINE :).)....nak pulak dgn boss dia yg macam ala-ala diktator tu..he he..ya ampun Sham ;p...Everybody must USED SPINE as our reference!!! ha engkau..ambik sebijik...padan muka..yg terkial-kial..dulu tu kenalah guna SPINE... Kalau dulu manager-manager guna PC untuk tengok BSKL - berapa banyak saham dah naik atau turun,..kali ni kena buka SPINE..untuk tengok minute-meeting, tgk status report..kena update lagi, kena jadi approver...usah kata lah...haa..sendiri mau ingat la... PROTON dah masuk zaman canggih mangih dah,tapi bila dah terlampau canggih pun ada kesan negative jugak...sambil kerja boleh buka interner, boleh tgk youtube, update status FB...he he..last-last semua kena block..nangis!! hu hu..termasuk aku la...hilang sikit hiburan. Apa-apa pun, PROTON tetap di hati...mana tak nyer 22 tahun di sini, bertemu jodoh di sini, gunakan kemudahan bersalin pun di sini..sampai keluar 4...he ramainyer anak... :) cuma satu jer yg sedih..bila- lah PROTON nak buat kereta yg xdak bunyi-bunyi... sekurang-kurangnya boleh berbangga dgn kereta INSPIRA tu lah..sebab hanya 36% jer local..yg selebihnya kita jer yg tahu kan...(peratus tu kalau x betul, tolong komen ye kawan-kawan)...sebab itu status tahun lepas la.. Sebenarnya kita bukan x leh nak buat kan..bukan engineer kita x bagus..tapi cuma banyak sangat politik dalaman ..payahkan??..kita hanyalah insan kerdil..yg x boleh nak kata apa. TAPI..ha ada tapi nyer...x semua kete yg berjenama tu bagus..ada juga kekurangannyaer..cuma orang akan komen lebih sikit pada kereta PROTON sebabnya boleh komen apa diaorg nak komen, bahasa satu jer..guna..bahasa malaysia..kalau yg level tinggi sikit..bahasa inggeris ..tapi nak maki kalau dalam bahasa inggeris maseh sedap di dengar..tapi kalau dalam bahasa melayu..sikit punya banyak ayat sumpah seranah yg memg sakit kalau kita kena..kan...
Dulu kereta TOYOTA yg kena panggil balik tu...sikit jer org dok komen kat forum kan..sebab mungkin bahasa kena susun baik sebab kalau tulis dalam ayat bahasa english kan..dari nak komen pedas..jadi bahasa baku la pulak kan..he he Ha ha...tu dier..rozi dah melalut...okay lah dah panjang lebar...tulis pun dah merapu..nanti bila-bila kita sambung na...(ntah bile la tu) Sayang semua : peace no war! he heTapi memang kena sambung..sebab lepas ni tak boleh nak komen banyak..sebab nama pun ex- kan, dah bercerai hidup ni.."putus sudah kasih sayang" hu..lagipun nak juga share gambar-gambar lama..dgn kawan-kawan,adik-adik atau anak-anak yg kalau terbaca blog yg x glamor nie kan..ha ha  ..o stop rozi stop... nanti sambung ek...bye

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

12 comments:

ieza said...

Kak zie resign? Rmainyee la yg resign... Pape pun all the best kak zie, good luck n take care eh... Sronok dapat kenal kak zie yg suke gelak tuh haha

Ezie Selaut Kasih said...

dah lama sangat kat sini, dah berisi dah tinggal tulang he he (perasan kurus la tu)..
Thanks ieza, take care u n ur other half :)

Anonymous said...

G ner ni kak?

Mely

Ezie Selaut Kasih said...

Gi buat kepala lrt ngan mrt lak..he he..jom kiter

MaZnie said...

syok tengok gambar lama2 ni..
ada Cikdah...hihihi
apa pon Gud Luck K.Zie...

Ezie Selaut Kasih said...

Terima kaseh mazni:) suka tgk awak dah berjaya dalam bisnis tu.. Kak zi maseh lagi nak merangkak ni, ditambah pula kerja dah jauh balik kerja dah malam..x tahu boleh buat ke tidak

Nanti kalau sempat kak zi upload video na..tgklah gambar masa adik-adik , skrg ni dah jadi mak-mak org dah.. kalau sempat la..sibuk dgn urusan anak x selesai lagi ni..

Anonymous said...

sy nk tny betul ke kerja di proton bonus 2 kali setahun? sy baru lepas interview sbg customer service representative..

Anonymous said...

bole x share ape benefits kerja proton ek? sy baru dpt offer dr proton...ble send kt emel sy ahfa175@hotmail.com

Anonymous said...

Salam Kak,

SAya just fininshed 1st interview kat proton and calling for 2nd interview. Cuma nak tahu suasana keje kat sana.. department QP...

TQ..
TArmizi.

Elbaliava said...

Salam.. Kalo dpt sharekan CA proton dan benefit2 mohon dpt sharekn ke emel sy mekir87@yahoo.com

Ezie Selaut Kasih said...

Assalamualaikum, alahai, ramai jgk yg tinggalkan jejak..maaflah..tak sempat nak tgk blog...pada yg bertanya pasal CA tu, mmg tak leh nak share la dik,PnC tu, tapi pasal benefit tu..mugkin yg bertanya dah masuk Proton barangkali...so dah tent dah tahu apa benefitnya kan..BTW, nape masa interview tak tanya ek? itu soalan wajib tu... he he ...

citcot eiyfa said...

assalamualaikum kak... abg sy dpt IV proton ary uh.. dah 1 bln da.. xdpt ape2 result... kol dye, dye jwb "yg xdpt ape2email, kemugkinan dpt, p xtau department ape.. xmsuk meeting... " maslah ye dah lbh 1 bln kak...ape pendapat akk... akk, klu blh bls kat msg or whatsup ye 0102506753.. terima kasih