Hi blogwalking :) My blog on to share My thought, My feeling and My journey as working mom with 4 children. Feel free to leave foot note :)
RSS

13 April 2014

Pemeriksaan MRI

Assalamualaikum,

ha tentu ramai yg tertanya tanya kenapa la tajuk pendek tapi mcam tahu je makna or maseh berteka teki? Tu lah dahlah jarang update blog, sekali masuk..cite ni, sekali lagi masuk cite tu..byk kali masuk..tak de cite baru langsung..ha ha..
Okaylah..cam gini sebenarnya.. pada hari rabu bersamaan seminggu yg lps..rasanya la..lupa sikit, tangan ni lepas tolong kawan angkat barang kat rumah supplier dier, tiba-tiba jadi lenguh semacam..macam salah urat pun ada..lenguh yg kadang-kadang rasa perit..tapi sebab biasa lenguh sana sini kat badan ni..so kira buat macam biasa jer la...tapi bila dah masuk hari jumaat dia bertambah sakit..dah rasa macam kebas-kebas pun ada..sakit dia dah rasa macam sampai ke telinga..pernah tak ada rasa macam tu?...okaylah sambung cite lagi

UITM-Shah Alam - Kelang _ Puchong
Hari Sabtu ke esokkan harinya...masa ni lah dah rasa sakit yg teramat sgt, ingatkan sebab salah tido ajer... tapi kuatkan semangat gak, bila tgk dapur kat belakang tu..mak oi...teramatlah "bersih"nyer... nak nangis pun tak guna...bersihkan ajerlah walaupun tangan sakit..layan kan jgk... sampai suami tegur "eh pukul berapa nak pergi nih?"- Terlupa hari tu dah janji dgn anak yg sulung..dia habis dah foundation dia kat uitm tu..dah kena angkut semua barang dari asrama...lepas tu nak pergi jemputan kenduri la pulak... heh panjang plak cite ek?
Balik dari semua tu...tangan mmg dah sakit sgt dah, geram pun ada..yelah tangan yg biasa kita gunakan untuk makan dsbg..dah kurang functionnyer... bayangkan...sbb tak tahan sakit... bawak tido jer...

Puchong-UM KL- Taman Berkely, Klang
Sebab dah janji dgn anak yg ke dua (baru dapat result SPM), pergilah teman dier gi UM, dapat offer biasiswa dan penempatan di Kolej apa tah di Melaka.."kalau ikut mmg tak nak pergi sbb ada taklimat bagai..rasa mcam tak percaya pun ada, cuma..ikutkan ajer lah.. eh..jap jap...dah melalut rasanye nih...
Ini kita cite dalam tajuk lain la yer...

Ok...berbalik dari rasa sakit tadi... selepas saje balik dari kenduri di Klang, terus menuju ke Klinik di Shah Alam..sbb fikir tmpt tu ada x-ray lah konon kan... Bila masuk sajer..sbb sebelum tu ada patient dah terlalu lama sampai 45 minute dalam bilik doktor...(tak tahu dia check apa-satu badan mungkin)..doktor pun dah macam kelihatan, so dah boleh bayangkan lah kan..doktor hari Ahad, nak balik pulak tu..lebih 1.30 dah tu.., kita yg kesakitan tadi cerita masalah dari A sampai Z pasal sakit tangan kanan tu..tapi dia tekan tmpt setiap sendi kite tu...dan dia diagnose..(cewah ayat)... ini sakit urat ni..tk pelah saya kasi pain killer dgn ubat urat dan krim panas... tu jer..."habis doktor..tak de cara lain..saya nak pakai tudung pun anak saya pakaikan"..baju usah cakap lah..kan... Tapi doktor kata kalau nak MC, besok dtg lagi sekali.."ewah dalam hati..kalau nak mc, buat dtg hari ni, lebih baik dtg besok kan..tapi sbb hormat dan skt punya pasal..senyum je la... (senyum tu kan sedekah-dapat juga pahala :) )

Tapi tak sampai tgh malam pun, sebelum magrib sakit yg teramat sgt..sampai nak angkat pun tak boleh, nak pusing kan tgn pun dah tak boleh... tak boleh nak cite..sakitnyer... akhirnya dgn nasihat pakar physio (kenalan anak saudara melalui telepon), dia nasihat pergi hospital terus..

SDMC _Subang Jaya Ahad Malam
Smpai emergency room, nak tulis dkt brg kat situ pun, mita tlg staff kat situ, last-last hulur medical card jer..baik sungguh diorng...
Masa dalam bilik doctor, terus dia suruh buat x-ray.. alhamdullilah pakar tulang ada masa tu, sbb ramai patient yg patah dan retak pulak masa tu..then di pulak on-call..mmg bernasib baik.. daripada x-ray dia dah nampak ke pelikkan tulang akak ni..tulang yg tak patah tapi bengkuk..di antara tulang pulak ada satu dotted...then dia decide besok terus buat MRI..

MRI
singkatan bagi Magnetic Resonance Imaging - tula dier...ha ha mesti yg mengeluh..baru nak kena dgn tajuk yer.. :)
Besok pagi..walaupun terpaksa buat MRI petang...atas kesilapan nurse di ER tu.. tepat pukul 2.30 di panggil untuk masuk ekbilik MRI...malam sebelum nye x-ray, buka yg bab atas jer kan? tapi bila MRI..kena buka apa saje yg ada besi.. kalu siapa yg ada pakai korset yg bertulang tu..di nasihatkan lah..bila buat ni janganlah pakai..dan lagi satu..baju semua kena buka..pakai lah..baju hospital yg ada tali byk byk kat belakng tu kan,...dinasihat kan juga...kita pakailah legging yg quarter tu..at-least, masa jalan..tak lah seksi sgtkan :)..atas bertutup, bawah..he he.. bayangkan sendiri la yer...

Okay cuba tgk lubang machine MRI yg gambar mula mula tu.. besarkan?


tapi bila dia nak scan kita tu dah akan sesuaikan ikut keadaan dan posisi yg mana mereka nak senang detect..yg kita kena macam bawah ni


kecikkan?...rapat betul ...bayangkan sebab nak scan "right four arm"..mmglah kena masuk kedalam lagi...
Bayangkan betapa kecil dan sempitnyer... Sebab pertama kali masuk..'gayat" jugaklah.. terus tutup mata...sebab dia mmg bagi satu earphone yg macam deejay selalu pakai tu..besar dan tebal..sebab nanti ada gangguan bunyi dari MRI scanner tersebut..di earphone tu diputarkan lagu english jiwang zaman remaja skrg ni lah..walaupun taklah sgt mengikuti..tapi sebab anak pun dah remaja, bila masuk kereta jer..dari  saluran ikim terus meloncat tukar ke saluran apa-apa yg berbahasa inggeris..tak kisahlah....janji boleh improve language dgn lidah kemelayuan diaorg nih!
Berbalik pada suasana MRI tu, di nasihatkan..sbb dah mengalami...masa dah di masukkan ke dalam tunnel MRI scanner tu...bacalah ayat-ayat terutama Al-fatihah...mmg sgt membantu, sbbnya...macam diri ni, tekanan darah mmg selalu rendah.. darah cepat gemuruh.. sarapan mmg jarang ambik..so mmg tak de tenaga...masa dalam tu...lagi dnyutan jantung mmg laju...sbb..sbb takut tu satu...tiba-tiba terbuka mata..bila nampak ruang yg terlalu sempit..tiba-tiba nafas jadi laju...terus rasa tak bernafas... puas tutup mata balik tapi keadaan jadi tambah teruk rasa nak menjerit tak bernafas..nasib baik adik yg control scanner tu ada bagi butang untuk di tekan jika ada rasa yg tak kena... sblm tu lupa nak bagi tahu tadi..bila berada di dalam tunnel tu, kita dah tak boleh bergerak walaupun se"picing" pun, oh mksd kita, sedikitpun..terutama waktu scanner tu berbunyi yg spt tren membunyikan hon melalui tunnel...yg tertentu..tapi dalam nada yg berterusan..bayangkan berapa lama... 
Mula-mula masuk dalam 15 minute..rasa macm sekejapkan? tapi..bila kita dalam tu..15 minute tu rasa macam 1/2 jam...
tulah masa 15 minute yg pertama..3 minute..nak habis dah minta keluar..sbbnya...tu lah tadi...dah rasa nyawa nak tercabut..lemasnya...Ya Allah...tak boleh nak  describe...no wonderlah... masa mak kena masuk dulu..dia menjerit-jerit minta keluar kata along..ingatkan kenapa...NOw I know...
selepas 15 minute kena masuk another 5 minute dan continue 15 minute more..bersama suntikan ubat..sebab keputusan MRI tak nampak apa dotted di antara tulang tadi...
Kena tunggu 15 minute lagi dalam tu...mmg rasa nak menangis, siap minta adik tu kita minum air dulu..bayangkan walau dah berada di luar tunnel tapi still dalam posisi yg sama berbaring..tak boleh bergerak sbb kedudukan dah di settingkan begitu..hu hu..minum air pun pakai straw.. adik tu pegangkan..malu pun ada...
Nasihat satu lagi..jgnlah pakai tudung yg berpusing-pusing atau berlapis-lapis..tu kira nak membunuh diri nama nye...sebabnya...dalam tmpt tu mmg panas.. dah lah rasa lemas..panas...Allah hu Akbar..mmg ujian duniawi mcm yg ustaz selalu sebut...pakai lah inner yg selapis tu...Insya Allah..

Masa kali ke tiga selepas di beri suntikan ubat MRI (hanya untuk certain cases saje), terus tutup mata..dan isytifar byk byk...bacaan Al-fatihah tu..mmg tak lepas di mulut..alhamdulillah Allah permudahkan..kita tertido sekejap..masya Allah..sesungguhnya Allah maha mendengar,

Tapi ini ujian bagi diri kita la kan..ujian bagi orang lain mungkin berbeza... tapi dari pengalaman mak yg ada darah tinggi dan kita yang bertekanan darah rendah ni...macam tu la rasanya... ataupun Allah nak bagi rasa lubang yg ala-ala dalam kubur mungkin... Ya Allah..macam mana keadaan kita nanti hanya Allah Taala  yg lebih mengetahui...

Last but no least, sebelum terlupa..sesiapa yg sebelum ini tak de alahan ubat..tapi ubat suntikan ubat untuk kesan MRI salah satu ubat yg akan menjadikan kita alah pada ubat itu..sebabnya hari tu badan muka habis tumbuh biji-biji besar selepas ujian yg kedua...gatal jgn cakap lar...dah nak jadi mcm "nyet" pun ada hari tu...adik yg tukang suntik tu pun dah mengelabah...sbb kena tulis report..patient jadi rupa apa dah penuh merah satu badan..muka jgn cakap lah...bengkak macam kena sengat tebuan pun ada...terus dia bagi ubat gatal dan alahan..kena stay 1 1/2 jam sblh bilik MRI tu..sebab nak tunggu bengkak surut.

Keputusan bukan terus dapat pun..keesokannya baru dapat..tapi tak yah share la..yea..PnC..ops! sedih pun ada..takut pun ada..tapi kena positive..perjalanan mesti diteruskan demi anak-anak...

ok bye...kalau rajin kita cite pasal kena Bipsy pulak..tapi biopsy kita di pengsankan...so xyah cite la yer :)






Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

eug|ena said...

Kak Zie,

curious sgt baca post kak zie kali ni..

whatever it is, stay strong ye..

semoga dipermudahkan segalanya!

Ezie Selaut Kasih said...

Hai myza, dah ok dah sayang.. bebas dari bebanan pemikiran hari tu..ye lah..doctor diagnos benda yg menakutkan..sedih la jugak kan...macam-macam fikir.. tapi at last..dapat result..lega...cuma bulan 7 nanti..kena buat satu lagi MRI...hu hu...rasa nak skip jer...